Власником затриманої 4 червня 2020 року партії елітних гаджетів на суму близько 100 мільйонів гривень та автозапчастин виявилося ТзОВ «Амаркорд компані» зі статутним капіталом у… 100 гривень.

            Про це повідомили джерела Groza-news у правоохоронних органах. Також, згідно з інформацією сайту clarity-project.info, за адресою, де зареєстроване це ТзОВ, числиться ще 141 фірма! Засновником і кінцевим бенефіціаром ТзОВ «Амаркорд компані» є Кононенко Констянтин. Він же, згідно відкритих реєстрів, є засновником ще з десятка підприємств, які спеціалізуються, в основному, на торгівлі. У тому числі і електронікою та запчастинами, які було затримано на КПП «Ужгород» 4 червня 2020 року.

            Перше засідання в Ужгородському міськрайонному суді під головуванням судді Алли Сарай, завершилося на користь митниці і товар було заарештовано. Відтак, власник партії подав апеляцію.

            До слова, ця фірма вже не вперше потрапляє у халепу з незаконним ввозом електроніки та іншого краму без її декларування.

            За аналогічною схемою ТзОВ «Амаркорд компані» вже ввозило без декларування харчі, батарейки для годинників; LCD дисплеї; косметологічні засоби, ін`єкції; голки для шприц-ручки; тест-смужки до глюкометра; оперативну пам`ять; SSD накопичувачі; флеш накопичувачі; стоматологічні набори інструментів; повербанки; батарейки та запчастини до мобільних телефонів через українсько-польський кордон.

            Про це свідчать рішення у справі Поліської митниці проти ТзОВ «Амаркорд компані», які можна знайти на тому ж ресурсі.

            При чому, на Львівщині товар затримали вже після того, як компанія втратила гаджети та запчастини на круглу суму на українсько-словацькому кордоні. Така зухвалість і безпечність може свідчити про те, що якийсь час у фірми не було проблем на кордоні, і в один час щось пішло не так.

            Джерела Groza-news взагалі розповідають, що телефони на 100 мільйонів везли, як то кажуть, «на ура». Але не пронесло…

            Проте, у пана Кононенка, очевидно, був план «Б» із повернення товару. На Рівенщині фірма виграла обидва рівні судів, у тому числі завдяки затягуванню справи. А також завдяки однофамілиці і професіоналу митної справи Олені Кононенко, яка, згідно відкритих джерел, має митну освіту і досвід роботи головним державним інспектором відділу провадження у справах про порушення митних правил Енергетичної митниці.

            У справі про затримані гаджети, застосовується майже аналогічний сценарій повернення товару на 96 мільйонів гривень. Засідання Закарпатського Апеляційного суду 4 січня 2021 року є яскравим цьому свідченням. Чому?

            По-перше, на відміну від засідань у першій інстанції, суддя Іван Стан для затягування справи, став зачитувати всі 5200 позицій затриманого товару. Для розуміння, озвучення лише 1000 позицій зайняло 4 години. Тобто, з таким підходом, справу можна затягнути щонайменше на 2 місяці, а там уже і до спливу термінів притягнення недалеко. Як, власне і у рішенні Рівненського міськрайсуду, який вирішив «Провадження у справі відносно ТзОВ «Амаркорд компані» про вчинення адміністративного правопорушення за ч.1 ст.483 Митного кодексу України закрити через пропуск строку притягнення до адміністративної відповідальності.

            По-друге, сторона власника майна відмовилася від відводу судді І. Стана, який на їхню користь затягує справу. По-третє, нашого кореспондента, який з`явився у судове засідання спонукали писати клопотання про дозвіл бути на суді, у той час, коли інший журналіст, якого запросила сторона власника майна, не писав таке клопотання. Суддя Стан також не ідентифікував його і не просив представитися, як і присутнього на засіданні представника ТзОВ «Амаркорд компані». Усе це може свідчити про те, що клопотання власника суд так же, як і у Рівненському суді, задовольнить частково, повернувши йому те, що після урегулювання різного роду питань, залишилося з його великої партії.

            А можливо у перевезенні незадекларованої продукції своїм тезкам допомагав і колишній зам голову СБУ Віктор Кононенко або ще один однофамілець бізнес-партнер Петра Порошенка та колишній неформальний керівник ВР України Ігор Кононенко? А непередбачуваний конфуз стався, коли прийшла нова влада і їхні зв`язки та вплив перестали працювати. А, можливо, це лише співпадіння…

            Нагадаємо, що особу власника товару і долю самого товару усі служби, причетні до операції, утаємничували з самого початку. Особливо у справі приховування інформації від преси відзначився начальник податкової міліції Закарпаття, зам голову ГУ ДФС  Ігор Вербицький, який заборонив огляд конфіскованого товару і у грубій формі перешкоджав роботі нашого кореспондента, мовляв «у нас усе добре і це не ваше діло…».

Варто пригадати, що цю рекордну контрабанду гаджетів через КПП «Ужгород» намагалися ввезти під виглядом запчастин до автомобілів. Після затримання товару і поміщення його на митний склад Закарпатської митниці ДФС, його оцінка, яку озвучило СБУ, стала різко падати і зі 100 мільйонів сягнула всього 93 мільйони гривень. Також партію гаджетів намагалися викрасти.

Після скандалу навколо партії затриманої техніки, її, за рішенням ДБР, вивезли з митних складів у невідомому напрямку працівники Генпрокуратури. Зараз товар проходить як речовий доказ.

За інформацією джерел Groza-news, у оборудці задіяні вищі чини Генпрокуратури, які, залучившись підтримкою керівництва Закарпатського Апеляційного суду, намагаються повернути цінний товар власнику без розголосу його особи.

Наступне засідання у справі призначено на 29 січня 2021 року. У свою чергу Groza-news обіцяє прослідкувати, чи Закарпатський Апеляційний суд на прохання митниці віддасть конфіскат у користь держави чи зробить конфіскат неконфіскатом і поверне його власнику.

Більше новин читайте на телеграм-каналі Groza-news та на нашій сторінці у мережі Facebook

Читайте Groza-news в Telegram Читайте Groza-news y Facebook
5 коментар до “Власником рекордної партії затриманих на КПП Ужгород гаджетів виявилося ТзОВ Амаркорд”
  1. […] стан раптом запитав адвоката затриманого водія та представника власника товару Олену Кононенко, чи не хоче вона заявити клопотання […]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *