Аби мінімізувати ризики відсутності тепла в ужгородській школі №6 вирішили облаштувати додаткові альтернативі джерела опалення – встановити інвенторні кондиціонери. Допомогти реалізувати задум взялися волонтери ГО «Щасливі діти», запустивши проєкт «Долоньки тепла» – за аналогією до проєкту «Долоньки добра», який організація втілювала навесні, закуповуючи продуктові й гігієнічні набори для переселенців.

В ужгородській школі №6 наразі живе 61 вимушений переселенець, переважно – жінки з дітками та люди похилого віку. У зимовий період навчальний заклад опалюється газом. Відповідно, будь-які перебої з газопостачанням, зростання цін на газ в умовах війни можуть призвести до проблем із опаленням приміщень. Крім того, у випадку загострення ситуації на фронтах і ще більшої активізації бойових дій, Закарпаття знову стане місцем порятунку для десятків тисяч українців. В такому випадку, кажуть у школі, тут готові, без припинення навчального процесу, прихистити ще понад пів сотні потребуючих.

      

            Як розповідає директора ужгородської ЗОШ №6 Марія Гринчук, «Ми вивчали альтернативні варіанти опалення, і з’явилася думка щодо кондиціонерів, якими можна окремо обігрівати приміщення. Ми їх уже отримали, загалом 7 кондиціонерів. Але перед встановленням мусимо провести роботи з підсилення електроживлення, бо, за розрахунками, наша енергосистема може не витримати такого навантаження. Тому хочемо провести окрему лінію, і, сподіваюся, уже за тижні півтора воно все буде працювати». 

            Проєкт здійснюється за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та CARE Deutschland в рамках Грантової гуманітарної програми «Гуманітарна солідарність». Окрім облаштування альтернативних джерел опалення, в рамках проєкту волонтери також закупили для вимушених переселенців мультиварки та електрочайники, що значно полегшує процес приготування їжі.

            «Коли ми тільки заїхали сюди у березні, то спали прямо на підлозі на матрацах. Із техніки були лише пральні машинки і бойлер. Зараз же ми жартуєм, що живем у «Лакшері Готелі 35 зірок»: завдяки волонтерам ми повністю, як кажуть, «укомплектовані», навіть тостер нам привезли і ось тепер – мультиварки. Ми вдячні дуже за харчування, яке нам організовували, але часто хочеться їжі не зі столової, а своєї, домашньої. Ну, і в кого діти, теж вони, буває, відмовляються їсти пропоноване. А так – і супчик в мультиварці звариш, і кашку, хто що їсть, чайку собі завариш – щастя», – каже переселенка Наталія Каліта, що з двома дітками проживає у ЗОШ №6.

            Паралельно тривають також роботи з підготовки до опалювального сезону у будиночку «Щасливих дітей», який так само від початку повномасштабної війни є прихистком для двох сімей переселенців з дітками. Вже закупили в будиночок  диванчики, адже до цього часу люди спали на  саморобних ліжках з палет. Тепер – планують підсилювати електропроводку і встановити обігрівачі.  

Читайте Groza-news в Telegram Читайте Groza-news y Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *