Про це сьогодні повідомив народний депутат, керівник депутатської групи з міжпарламентських зв’язків зі Словаччиною Анатолій Костюх.

Генеральне консульство у словацькому Пряшеві діяло з перших років незалежності України до 2014 року і виконувало важливу культурну і соціально-політичну місію.

“Працюємо над відновленням Генерального консульства України в Пряшеві.

Як керівник депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків зі Словацькою Республікою разом з колегами подали депутатське звернення до МЗС про поновлення роботи Генерального консульства України в Пряшеві.

Чому це важливо?
На сході Словаччини проживає переважна частина українських переселенців, які вимушені були переїхати через повномасштабне вторгнення росії.

Більшість з них потребують консульської допомоги, але для її отримання мають долати 300-400 км, а іноді навіть більше, ніж 500 км дороги до Братислави — це виснажливо фізично і матеріально.

Для спрощення логістичного аспекту було б набагато зручніше відвідувати консульство саме на східній частині Словаччини.

Водночас варто згадати, що на сході Словаччини проживають етнічні українці, які себе називають русинами чи українцями. Русини — це стара назва українців. Але неважливо як вони себе називають. Важливо інше, що вони розмовляють діалектами так само як на Закарпатті, в них багато схожого із нами тут в Україні — від вишиванок своєрідних до менталітету. І ці люди також потребують уваги від української дипломатичної установи, якщо вона там запрацює”, – повідомив Костюх

Читайте Groza-news в Telegram Читайте Groza-news y Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *