Зважаючи на інтенсивність поширення COVID-19 на Закарпатті, наша край уже у найближчий час може опинитися у червоній зоні, приєднавшись до сусідньої Івано-Франківської та Чернівецької областей. Як наслідок, на Закарпатті COVID-19 щодня забирає по 10-15 життів! Це — найсумніша в області статистика з 2019 року...

На думку лікарів-інфекціоністів, хворобу можна зупинити, зменшивши кількість контактів хворих з оточуючими та жорсткий контроль за дотриманням діючих правил карантину.

Безсимптомна небезпека

Найбільшою проблемою поширення COVID-19 є відсутність у інфікованих протягом перших кількох днів симптомів хвороби. Є й окремі люди з міцним імунітетом, які переносять COVID-19 взагалі безсимптомно. Вони є найбільш небезпечними для поширення інфекції і можуть заразити у 3-5 разів більше чоловік, ніж хворі з яскраво вираженими симптомами.

Фахівці також дійшли висновків, що інфіковані можуть заражати оточуючих значно раніше, ніж за 2-3 дні до появи симптомів. Так швейцарські вчені встановили, що передача вірусу у перші дні до симптомів відбулася лише у 61 відсотку випадків. Це означає, що людина починає передавати вірус іншим набагато раніше, ніж за два дні до появи симптомів.

Інфіковані передають вірус за 5-6 днів до початку хвороби

 “Якщо потрібно встановити 90 відсотків заражень, які відбулися до появи симптомів, тоді необхідно відстежити контакти, які людина мала за чотири дні до цього”, – пояснює один з авторів дослідження Петер Ашкрофт (Peter Ashcroft) у коментарі виданню Neue Zürcher Zeitung. “Проведений нами аналіз показав, що інфіковані можуть передавати вірус за п’ять-шість днів до початку хвороби“, – продовжує вчений.

COVID-19 поширюється удвічі швидше за грип

Небезпека COVID-19 полягає і в тому, що його носій може заразити удвічі більше людей, ніж, скажімо, носій звичайного ГРВІ (грипу). У дослідженнях МОЗ України та ВООЗ вказано, що одна людина, хвора на COVID-19, може заразити в середньому від 2-х до 2,5 осіб. У випадку ж із безсимптомними хворими, зрозуміло, що це число може бути більшим у рази.

Заразність хворої людини залежить від багатьох факторів, зокрема від того, яка кількість життєздатних вірусів (тобто здатних до розмноження) є у них в організмі.

Деякі дослідження показують, що люди найбільш заразні безпосередньо перед появою у них симптомів і протягом першого тижня хвороби. “Живий” вірус, здатний до розмноження, виявляли у них до дев’яти днів після появи симптомів…

Небезпечні контакти та небезпечні поверхні…

Для зменшення поширення коронавірусної хвороби, важливо знати і способи передачі інфекції. Міністерство охорони здоров’я України ще на початку пандемії випустило яскравий відеоролик, який яскраво ілюструє всі найбільш поширені шляхи зараження. 

Кількість інфікованих дітей зросла вп’ятеро!

Також закарпатські медики звертають увагу жителів краю на той неприємний факт, що у порівнянні з січневими показниками, у області уп’ятеро зросла статистика захворюваності серед дітей. Причиною такої сумної статистики є не лише відвідування шкіл та садків, але і нехтування дітьми елементарними правилами карантину. А це вже — недопрацювання батьків, яке може коштувати їхнім дітям, та й власне і їм самим найдорожчого — життя…

Тому не сприймаймо пандемію як жарт, а протиепідемічні заходи як чиюсь примху. Давайте берегти один одного. А береженого, як то кажуть, і Бог береже.

Читайте також:

На Закарпатті коронавірус щодня забирає по 10-15 життів

На Закарпатті створять групи реагування та контролю за дотриманням карантинних вимог

Більше новин читайте на телеграм-каналі Groza-news та на нашій сторінці у мережі Facebook

Читайте Groza-news в Telegram Читайте Groza-news y Facebook
Один коментар до “Через нехтування карантином, Закарпаття опинилося за крок до «червоної зони»”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *