Солдат 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади Віктор Трошкі звернувся до керівництва Закарпаття з приводу резонансних подій навколо угорської громади краю.

 «У звичайному житті — я доцент ДВНЗ “Ужгородський національний університет” (Ужгородський національний університет), але вже майже рік — я солдат Трошкі.  Я народився і виріс на Закарпатті. Тут жили мої предки не в одному поколінні. І я угорець за національністю.

Сьогодні я хочу повністю підтримати звернення представників угорської національної спільноти  Закарпаття до пана Президента та висловити свої думки стосовно ситуації, яка склалася.

Одинадцять місяців тому, коли постало питання, що робити, я сказав: ” Talpra magyar hí a haza…” (Піднімаймося, угорці, батьківщина кличе…».. Так сказали і багато інших, серед яких представники різних національних спільнот. І ми об’єдналися проти ворога, і в цьому наша сила. Багато хто, як і я, поповнили ряди Закарпатського Легіону ( 128 окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада ). І мені не відомі факти упередженого ставлення тут до кого-небудь через його приналежність до тієї чи іншої національної спільноти. Ми всі боремось за те, щоб бути вільними. За те, щоб кожен вільно міг обрати в який храм ходити, якою мовою спілкуватися, щоб кожен міг зберегти, примножити та передати свої традиції, свою культуру наступним поколінням. На Закарпатті завжди так і було! Тому сьогодні дуже-дуже прикро чути про те, що відбувається на Закарпатті, як там певні суб’єкти розхитують ситуацію. Ці суб’єкти не розуміють, а, найімовірніше, навмисно не хочуть розуміти, що Закарпаття — багатонаціональний край і тільки коли ми об’єднані, то ми сильні. Це наша особливість!

Закарпаття є і має бути для всієї країни, для інших країн прикладом того, як поруч у мирі живуть різні національності, розвиваються різні культури.

Ті речі, які відбуваються тепер, небезпечні та неприпустимі у мирний час, а в умовах, коли ми щодня відбиваємо навалу окупантів, то ще й допомагають ворогу.

Тому, шановний пане голово, шановні депутати, прошу Вас за підтримки пана президента докласти максимальних зусиль, щоб ті, хто хоче в мирі з повагою до інших і надалі проживали на Закарпатті, а ті, хто працює на розкол, намагається поляризувати суспільство щоб “чемодан, вокзал…”, –  пішли у відомому напрямку.

Дякую, що надали можливість висловити свої думки. Дякую, що вислухали. І пам’ятайте: ” Тільки разом об’єднані ми сильні!” Тільки разом до Перемоги!», — сказав у своєму зверненні Віктор Трошкі.

Читайте Groza-news в Telegram Читайте Groza-news y Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *