Близько сотні закарпатців, серед яких – волонтери, студенти, чиновники, журналісти, письменники та представники інтелігенції зібралися сьогодні у великій залі вченої ради УжНУ на публічну дискусію з депутатом Закарпатської обласної ради, професором та солдатом 68 батальйону 101 бригади ТрО Федором Шандором.


«Діалог про війну, стійкість та нову Україну» – так назвали зустріч із військовим-професором організатори заходу: Re:Open Ukraine – проєкт Інституту Центральноєвропейської Стратегії та популярне закарпатське видання видання «Varosh».
Дискусія пройдила у форматі публічного інтерв’ю, яке проводила волонтер та журналіст Галина Ярцева.
Федір Шандор пригадав свій шлях від походу у центр комплектування в Ужгороді, до окопного життя на передовій. У тому числі і про відоме на увесь світ фото, на якому він читає лекції.
«Україна нарешті зварила свій борщ, у якому – закарпатська крумпля, донецька капуста, харківський буряк, маріупольська сіль та ще чимало інших приправ. Але цей борщ справді наше надбання, він український, але ціна такого об’єднання у кольорі борщу… На жаль крові вже пролито заради об’єднання України…», – гастрономічно порівняв процес об’єднання України навколо біди у вигляді війни професор Шандор.
Обласний депутат також розповів про те, як по-різному українських військових зустрічали на Сході України, про людей, які за все життя не виїжджали за межі області, про високу тактичну майстерність військового керівництва, яку спостеріг під час служби і не тільки.
Професор з перших днів війни став на службу у лавах тероборони на Ужгородщині, де без виїздів додому провів понад місяць у кількох населених пунктах. Відтак було 117 днів у червоній зоні на Сході України, які Федір Шандор провів разом з побратимами з 68-го батальйону ТрО 101-ї бригади. Потім – невеликий перепочинок у центральній Україні і – харківський напрямок. Коли Федора Шандора відпустили додому на 10 днів, його побратими з іншими частинами української армії почали переможну ходу звільненими територіями Харківської області.
Зі слів обласного депутата, ситуацію на фронті ускладнив і той факт, що у східних областях близько 70% працівників СБУ та Нацполіції зрадили Україну й перейшли на бік окупантів. Власне чимало зрадників навіть у вищому українському керівництві цих структур виявляють і донині.
Попри це, за словами Федора Шандора, Україна вже рухається до Перемоги, у тому числі і завдяки волонтерам та тим небайдужим, котрі у тилу працюють на економіку держави та своєю працею забезпечують її життєдіяльність.
На зустріч з депутатом, прийшов його колега виконувач повноважень голови Закарпатської облради Андрій Шекета, відомий волонтер та письменник Андрій Любка, студенти і вихованці професора та колеги з Ужгородського національного університету, повідомляє песслужба Закарпатської обласної ради.

Читайте Groza-news в Telegram Читайте Groza-news y Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *