Берегівські слідчі на пару з місцевим прокурором та суддею «зшили» кримінальну справу відносно закарпатця Новікова Олександра за ніби то організацію ним нелегального переправлення іноземця через державний кордон. Відтак, після відмови «порішати» аби справу закрили, чоловіка забрали з сім’ї від трьох дітей і вже четвертий місяць поспіль утримують у СІЗО. Про це Центру Закарпатських розслідувань (ЦЕЗАР) розповіла дружина ув’язненого Ольга Щубер і попросила надати розголосу цьому безчинству з боку силовиків.

Чеченські розбірки повісили на нечеченця

З проаналізованих фактів та матеріалів справи, які вдалося отримати нашим журналістам, можна припустити, що справу нашвидкуруч комплектували проти Олександра Новікова з метою відбілити справжнього організатора нелегальної переправи іноземця. Ідеться про організацію перетину кордону для громадянина Ісаєва Саїда-Магомедада Лачевича з міста Ачхой-Мартан Чеченської республіки, яким, зі слів затриманого, насправді займався житель Берегова, котрий родом з тієї ж Чечні, Беслан Махмудов.

За задумом Махмудова, Саїда мали нелегально доправити через «зеленку» українсько-угорського кордону біля КПП «Лужанка» спочатку в Угорщину, а згодом — у Францію. Однак, уже після переправи через Україну, щось пішло не так, і чеченця було затримано угорськими прикордонниками разом зі спільниками, які мали його провести. Саїду світила депортація на батьківщину, де на нього чекали великі неприємності, через які, він, власне, і втік за кордон. Тому родичі невдало переправленого нелегала з Франції повідомили організатору переправи Беслану Махмудову, аби той, якщо не хоче кровної помсти, довів до завершення розпочату справу. Для цього потрібно було повертати Саїда з Угорщини знову в Україну. І тут, аби не світити себе, Беслан, заручившись підтримкою берегівського прокурора Юрія Сити та слідчих, вирішив повісити справу на Олександра Новікова.

Як нам стало відомо, Новіков організував у Берегові фірму із працевлаштування за кордоном. Туди кілька разів заходив уже згаданий Беслан із пропозицією Олександру організувати пошук людей для роботи в Австрії та інших країнах ЄС. Також Беслан, зі слів Новікова, намагався втягнути його у незаконні справи, у тому числі і щодо переправи нелегальних мігрантів. Новіков каже, що знав, що останній отримав від родичів Саїда 4700 євро для переправлення земляка у Францію.

 З матеріалів справи, які є у розпорядженні Центру Закарпатських розслідувань, переправа чеченця відбулася рік тому 19 січня 2020 року. А постанова про оголошення Олександра Новікова у розшук була видана заступником слідчого відділу Берегівського відділу поліції Василем Боднаром лише через 4 місяці 22 травня 2020 року. При чому, протягом цього всього часу Новіков продовжував знаходитися у Берегові, ніде не переховувався і, якби справді його вина була доведена, чоловіка можна було затримати на гарячому. Чому ж слідчий Василь Боднар тягнув справу?

«Не хочеш платити — сядеш…»

 По-перше, зі слів ув’язненого Новікова та його дружини, поліцейські разом з прокурором та суддею увесь цей час «шили» справу, шукали «свідків» аби підтасувати дані. По-друге, зі слів того ж Новікова, протягом останніх місяців слідчий Боднар кілька разів телефонував йому зі словами: «Не хочеш платити — сядеш…», вимагаючи грошові кошти за непритягнення Новікова до криміналу. Коли ж отримав відмову, то пригрозив «закрити» чоловіка.

У вересні 2020 року за розпорядженням слідчого Банга та прокурора Сита Юрія, згідно ухвали Берегівського райсуду, у Івано-Франківськ, де мешкав з дружиною Олександр Новіков, приїхала група оперативно-розшукового відділу Мукачівського прикордонного загону та слідчий берегівського відділу поліції старший лейтенант Сабов з метою пошуку «речових доказів» та виявлення місця знаходження «розшукуваного». Тоді ж нині ув’язненому натякнули, що його «замовили» і він мусить бути цапом відбувай лом у цій справі. З того часу і донині Олександр Новіков перебуває в Ужгородському СІЗО та ІТТ м міста Виноградова…

У обвинувальному акті, який підписала слідчий Олена Сітар та прокурор Юрій Сіта, вказано, що громадянин Новіков вчинив злочин «у змові з невстановленою досудовим розслідуванням особою та що «незаконно отримав у невстановлений слідством час кошти у сумі 4700 євро…». Слідчі також посилаються ніби-то на відео, на якому Саїд розповідає, що дав кошти за перправлення саме Новікову. Хоча це відео у процесі судових засідань і розгляду справи ніхто зі сторони захисту не бачив. Суддя Михайлишин, який нині розглядає справу Новікова, відмовив його адвокатам у допиті свідків, особливо переправлюваного Саїда-Магомедада Лачевича та справжнього організатора оборудки Беслана Махмудова. Однак, суддя відхилив клопотання захисту. А дійсно, чого вплутувати свідків у справу, сценарій якої був розписаний ще до оголошення підозри…

Схема слідчих та однокласників судді і прокурора

З власних джерел нам стало відомо, що прокурор Юрій Сита та суддя Віталій Михайлишин є однокласниками та близькими друзями і (кумами). Олександр Новіков у розмові з нами також повідомив, що Юрій Сита, слідчий Василь Боднар та суддя Михайлишин уже неодноразово, діючи у змові, знаходили цапів відбувайлів аби відбілити справжніх злочинців. Або ж через відкриття схожих «шитих» кримінальних справ, організовували таким же чином шантаж громадян. Ув’язнений також стверджує, що прокурор Юрій Сита приходив до нього у СІЗО і просив добровільно узяти на себе справу, мовляв, Бесланові треба допомогти, або ж на нього чекає кровна помста земляків. Також, зі слів Новікова, слідча Берегівського ВП Олена Сітар, яка підписалася під обвинувальним актом, спілкуючись у грубій формі, змушувала його давати покази без присутності адвоката…

З відкритих джерел ми з’ясували, що Юрій Сита разом з дружиною Русланою Сита, яка працює в Головному Управлінні Держгеокадастру у Закарпатській області, має близько 7 елітних ділянок та два будинки, у тому числі у курортному Шаяні Хустського району. Щодо судді Віталія Михайлишина, то він на посаді — не так давно і, відповідно, правди про його реальні статки не має. А майно новоспеченого судді   за минулий рік виглядає значно скромнішим, ніж у його однокласника-прокурора…

Днями ми спробували зустрітися з Олександром Новіковим. Однак, начальник СІЗО Василь Анталовський спочатку сказав, що у них такого ув’язненого взагалі немає, а потім нам відмовив, мотивуючи, що така зустріч є можливою лише з письмового, завіреного печаткою дозволу слідчого у справі. Ми у свою чергу зв’язалися зі слідчою Оленою Сітар. Вона сказала, що не може нам надати такий дозвіл, оскільки це не її компетенція і пообіцяла передзвонити за 15 хвилин для уточнення інформації. Однак, донині дзвінка від слідчої ми так і не дочекалися.

Також ми зв’язалися зі слідчим Василем Боднаром, якого Олександр звинуватив у вимаганні хабара за не відкриття справи. Слідчий відхрестився від цієї інформації і, у свою чергу, сказав, що ніколи не бачив Новікова і що Олександр із дружиною йому погрожували. Щоправда, пан Боднар не розповів, чим саме і у який спосіб йому погрожували…

Новіков же, маючи кілька хронічних хвороб продовжує перебувати в СІЗО. Його дружина каже, що троє діток, які зараз на її плечах, дуже сумують за татком. І додала, що нещодавно, на вимогу чоловіка працівники слідчого ізолятора відмовилися викликати лікаря…

У зв’язку з вище описаним, Центр Закарпатських розслідувань (ЦЕЗАР) звертається до керівника ГУНП у Закарпатській області Олександра Шляховського та керівника прокуратури Закарпаття Дмитра Козака з проханням провести службову перевірку відносно згаданих у матеріалі підлеглих. А також — до уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Закарпатській області Діани Швардак для допомоги незаконно ув’язненому Новікову. Ми ж і надалі слідкуватимемо за подіями у цій справі та інформуватимемо читачів про їх перебіг.

Більше новин читайте на телеграм-каналі Groza-news та на нашій сторінці у мережі Facebook

Читайте Groza-news в Telegram Читайте Groza-news y Facebook
4 коментар до “Берегівські слідчі та прокурор організували схему шантажу підозрюваних”
  1. Варто б зараз замість Новікова посадити в СІЗО всіх фігурантів справи. Нехай би цей прикрий випадок був повчальний для інших. Окрім того, Новікову виплатити моральну компенсацію за рахунок винних, конфіскувавши у них майно,, набуте незаконним шляхом. Щодо судді Михайлишина, то його треба довічно позбавити суддівської мантії.

  2. Все якось емоційно і не професіонально з боку “Цезаря”, у них що адвоката не є? Компри на правоохоронців малувато, хоча вірогідність їх корумпованості дуже велика, але загалом якось всьо не серйозно – крик душі чи замовна стаття?. Ніхто цю публікацію серйозно розглядати не буде а початківцям -розслідувачам треба зробити висновки (або з ними зроблять інші висновки) – удачі!!.

    1. Пане Ігоре Писарук,по-перше, ваші слова про те, що з нами там наведіть, сприймаємо як погрозу журналісту. А по- друге, не будете такі люб’яззні надати зразки своїх професійних текстів розслідувань, на яких можна повчитися?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *