Про це розповіла депутат Закарпатської облради, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я, праці, зайнятості та соціального захисту населення, учасників АТО/ООС, завідувачка ендокринологічного відділення Закарпатської обласної клінічної лікарні ім. А. Новака Ольга Олексик.

Наприкінці 2022 року з бюджету Закарпаття виділено 300 тисяч гривень для закупівлі розхідних матеріалів для проведення стентування судин нижніх кінцівок у пацієнтів з цукровим діабетом.

Виділені кошти дали можливість закупити дороговартісні витратні матеріали, яких вистачить орієнтовно на десять таких операцій.

За словами Ольги Олексик, здебільшого пацієнти не можуть самостійно оплатити високу вартість розхідних матеріалів (судинних стентів, катетерів, балонів, тощо) через їх високу ціну, яка орієнтовно сягає до 30 тисяч гривень для однієї такої операції.

«Наявність цих витратних матеріалів зробило можливим організацію безкоштовного забезпечення процесу стентування судин нижніх кінцівок у пацієнтів з цукровим діабетом. Приємно спостерігати успіхи в результаті спільних зусиль докладених провідними спеціалістами відділення судинної хірургії, а саме завідувачем, доктором медичних наук Юрієм Левчаком та професором Андрієм Никоненком, які разом з директором КНП «ЗОКЛ ім. Андрія Новака» ЗОР  Юрієм Яциною, організували і налагодили процес стентування судин нижніх кінцівок за допомогою методу ангіографії», – зазначила Ольга Олексик.

За словами лікарки, наявність добре організованого процесу відновлення прохідності судин для хворих з важкими діабетичними ускладненнями –  це шанс для пацієнтів далі «ходити на своїх ногах», уникнувши ампутацій.

Читайте Groza-news в Telegram Читайте Groza-news y Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *