На знаному показі Україну представляли майстрині із в‘язання Світлана Грабар, Валентина Гончарук та Ірина Новикова. На Апенінському півострові вони побували з ексклюзивною колекцією сучасних ручних виробів “Ангел” у авторській техніці з логотипом “Українське кружево”.

 Саме таку назву має патент відомої одеської дизайнерки-в‘язальниці, який у поєднанні з виробами екссвалявчанки своїми модним стилем, оригінальністю сколихнув душі, серця жителів цієї європейської країни.

1. Перед тим, як перейти до розповіді про кількаденну й приголомшливо-успішну для трьох згаданих вище українок поїздку у місто Катанія, що у знаменитій Сицилії (найбільший острів у Середземному морі, площа якого понад 25 тис. кв. км. – удвічі більша, ніж Закарпаття), зауважимо: колишня росошанка (Мукачівський район (колишній Свалявський), а нині жителька Києва Світлана Грабар (Мигович), яка нині із сестрами Валентиною та Наталією мешкає у Києві, уже була героїнею розповіді на сторінках місцевих й всеукраїнських медій. Ми писали, що кожна із сестер має свою роботу, своє захоплення й хобі. Приміром, Світлана в‘яже чудові килимки, симпатчині серветки, ажурні, себто майстерно зроблені шапки, неймовірної краси сумочки й інші захоплюючі аксесуари, що якраз і припали до душі Валентині Гончарук, яка в‘яже 25 років. У минулому наша землячка працювала тільки гачком, використовуючи різну пряжу.

2. Познайомилися у Всемережжі, де пані Гончарук викладала свої в‘язальні роботи, а Світлана Грабар, якій це подобалося, писала фахові коментарі. Професійні резюме зауважала одеська Валентина. Ось так і здружилися, згодом заприятелювали й стали партнерками у цій неординарній справі. Коли випала така щаслива нагода, то з України до Італії повезли з собою на показ по два десятки виробів. За кілька днів на цьому святі мод і стилю у тамтешній Катанії їхня колекція викликала фурор – тут давно не “аплодували” такому гучному та публічному успіху “модниць”. Словом, три жінки-українки Світлана Грабар, Валентина Гончарук і генератор ідей, професійний організатор фешен у Одесі Ірина Новікова (свого часу обидві були причетні до газетної справи, тобто заснували, видавали та редагували часописи) показали чудові вироби, вразили учасників конкурсу, усіх присутніх своїми незвичайним виглядом, манерами, поведінкою. Організатор модного показу Тоніна Галі, який отримав “від наших” чимало компліментів, аніскільки не прогадав, що до цього прекрасного “модного” заходу, в якому взяли участь представниці з двадцяти країн, США, Румунії, Сербії, Німеччини, Бельгії, Монтенегро (Чорногорії) у тому числі, залучив українок. Вони у показі мод не тільки задали тон у трепетному початку, бо Україну назвали першою, але й мотивували напрацювання у цьому модельному плані.

3. Наші землячки – дизайнерка та в‘язайнерка зі своїми модними виробами з різної форнітури у чудово збереженому старовинному замку Ґастелло ді Сан Марко, де, зважаючи на коронавірусну епідемію, було дотримано всіх епідзаходів, продемонстрували вищий клас моди. Особливого шарму додавав той факт, що сам захід відбувався у “райському” та субтропічно-середземноморському куточку світу, яким є Сицилія. На творчі манери та мистецький дух надихали стіни цієї історичної будови ХV сторіччя, акуратно відреставровані з цієї нагоди кам‘яні мури, сходи тощо. Приємно, що на цей раз італійську тему “розкриваємо” не через заробітчанство українців у цій країні, не через сицилійську мафію, яку знають у Європі, не через визнані у гастрономії та кулінарії спагеті та піцу, не завдяки папі Римському чи художникам Рафаелю з Мікеланджело, а висвітлюємо показ модних, шедевральних, орнаментованих в‘язаних різних суконь й аксесуарів, з якими дефілювали жінки. Сицилія, кажучи образно, “побачила” наших у всій їхній чарівності та красі. Як зізнався Тоніна Галі (це коментували також італійські медія), до цього часу тут ніхто нічого подібного не демонстрував.

4. В один із днів гостям італійської Сицілії Валентині Гончарук і Світлані Грабар довелося навіть демонструвати розкішні в‘язані плаття з аксесуарами на вулицях майже півмільйонної Катанії: їх продумані виходи “в народ” знімали численні репортери та кінодокументалісти. Отже, наших модниць “на ура” сприймали не тільки на подіумі замку, але й містяни, увагу яких привернули оригінальністю виробів. Світлана одягнула капелюшки з матеріалів українських виробників, а сумки – з натуральної лози. Між іншим, найкращу сумочку в пляжному варіанті, яка зроблена із закарпатських прутиків, однією сицилікою було вподобано та придбано буквально за кілька секунд. Своїми модними діями три українки неабияк подивувала італійську публіку й викликали, як підреслили у заголовку, великий фурор. Віриться, що найближчим часом чимала частина жіноцтва буде носити в‘язані плаття з аксесуарами до них, які на італійських теренах показали українки. Словом, наш бренд, анонсований у Катанії, почне ставати дедалі модним.

5. Та й сіцілійським організаторам треба подякувати, адже до цього заходу моди вони підготувалися серйозно та відповідально. І дуже класно, що запросили на подіуми продефілювати українок, серед яких і київська росошанка. Їхні неперевершені плаття й супутні бутафорні атрибути додавали шарму цьому заходу у далекій острівній Сицілії. Фактично дотепер тільки знайомий з Фейсбуку Тоніно Галі “запустив” до себе, на малу батьківщину, українські жіночий креатив, чарівність, людяність, своєрідні дружбу, майстерність, патріотичність тощо. Під час одного з виходів “на сцену” С. Грабар обгорнула себе державним прапором та усьому світу показала шану до цього національного символу. Такий її “патріотичний” жест присутні зустріли оплесками. Слід сказати, що завдяки італійському показу мод у Катанії вдалося укласти контракти з колегинями Данії, Киригизії, Голландії на пошиття суконь із тканини й оздоблення за мотивами бренду “Українське кружево” та для закінчення образу капелюшками та сумочками.

6. Ще кілька цікавих миттєвостей з міжнародно-мистецької поїздки та конкурсу моди у старовинному замку Катанії: україночки з гордістю можуть похвалитися, що тепер вони – інші, не такі, як усі.

Їх зустрічали тепло та радо, їм щиро аплодували, особливо коли звучало слово Україна. Натомість В. Гончарук, яка, повернувшись зі Світланою з Сицилії до Києва, одразу не поїхала до Одеси, а зупинилася у дружній родині сестер Грабар, Романюк і Баранюк на київських берегах Дніпра, аби ще більше “узаконити” свою ділову та репутаційну затію, яка, будемо сподіватися, тріо у складі дизайнерки, в‘язайнерки й “фешенки” зробить ще дружнішими й успішнішими. Символічно, що у останніх серпневих числах, коли у Катанії проходив цей модний “мініфестиваль”, а температура була далеко за 40 градусів тепла, почалося чергове виверження вулкану Етна, що назавжди запамятається усім, хто в ці дні знаходився у місті. Його добре видно з будь-якого катанійського куточка. Пані Світлана багато розповідала про побачене, яке і лякало, і жахало, і водночас скрашувало будні учасниць “модного” подіуму. Такого природного явища точно у житті більше ніхто з них не побачить. Можливо, що це віртуальні вітання чи сигнал, аби жінки з України на досягнутому не зупинялися, аби й надалі продовжували та розвивали своє ремесло.

Михайло Папіш

Читайте Groza-news в Telegram Читайте Groza-news y Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *