Про українсько-угорські відносини на Закарпатті з точки зору впливу Росії розповіли у відомому у Європі французькому журналу «Le monde». Зарубіжні медійники цікавилися у відомих закарпатців відносинами України та Угорщини у площині чуток про повторення донбаського сценарію на Закарпатті за участю Угорщини.

У публікації, зокрема йдеться про, те що, Росія намагається розпалити міжнаціональні конфлікти і шукає підтримки уряду Віктора Орбана, який уже з десяток років фінансово підтримує угорську громаду Закарпаття. Відтак угорська меншина є предметом особливої уваги Москви.

У коментарі «Le monde» голова Закарпатської обласної ради Олексій Петров розповів, що Росія протягом кількох років намагається розпалити міжетнічний конфлікт між угорцями та українцями, щоб посилити відчуття, що Україна як держава є провальною.

Як доказ пан Петров згадує низку інцидентів, які сталися в Ужгороді останніми роками: спалення культурного центру угорців КМКС та розграбування угорського кладовища, погрози в соціальних мережах у бік закарпатських угорців. Обласний обранець зі стажем роботи в СБУ, стверджує, що це не «парашутисти», тобто не випадкові люди, які видають себе за бойовиків крайніх правих сил, а виконавці наказів ГРУ Росії…

Як приклад впливу Росії журнал наводить той факт, що під час святкування 30-ї річниці незалежності України у вівторок, 24 серпня, Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров того ж дня відправився до Будапешта шукати союзника проти Києва на тему етнічної дискримінації в країні, їх спільного сусіда. Проводячи паралель між росіянами Донбасу на сході України та угорцями Закарпаття, глава російської дипломатії засудив “практику, подібну до нацистської Німеччини”.

Російський дипломат напередодні зустрічі Президента України Володимира Зеленського з президентом США Джо Байденом, де останній від імені країни підтвердив підтримку України щодо відновлення її територіальної цілісності на Донбасі і в Криму.

Також Лавров намагався умовити угорську до активних дій на Закарпатті та до відкликання заяви Угорщини щодо цілісності України на «Кримській платформі», яка відбулася днем раніше.

Однак, його угорський колега Петер Сіярто зі свого боку вважав за краще підтвердити свою “підтримку територіальної цілісності України”.

      “Щонайменше п’яти угорським чиновникам вже заборонено в’їзд на територію України через втручання у парламентські вибори 2020 року”, — зазначає Дмитро Тужанський, політолог, директор Інституту Центральноєвропейської стратегії та фахівець у відносинах між двома країнами. Для нього Ужгород – це шахівниця гри між Будапештом, Києвом та Москвою. «Росіяни приховують історію про те, що тут розгортається прихована громадянська війна. Для Орбана угорська меншина — це пул лояльних виборців за рахунок надбавок, засіб дипломатичного тиску на Київ, а також ретранслятор у системі ретрокомісій, що повертаються до Угорщини.

Неприязнь до угорців майже не помітна в Ужгороді. Про це виданню розповів колишній воїн АТО Микола Марчишак. Він підтверджує, що конфлікт між українськими та угорськими націоналістами, зрежисований і надуманий Москвою. “Ультраправі радикали не мають нічого проти угорців, вони — проти пропутінських росіян”, — каже Марчишак. Він також вважає, що “Російський вплив тут дуже сильний через Московський патріархат, який контролює всі православні церкви та монастирі в регіоні. Проторієрей (священик у Православній Церкві) Дмитро Сидор, найбільш харизматична особа закарпатського духовенства, також був засуджений до двох років умовно у 2012 році за “діяльність сепаратистів”. “Багато з нас тут підозрюють його у зборі коштів своїх послідовників для допомоги сепаратистським республікам Донбасу”, – продовжує колишній солдат.

Читайте Groza-news в Telegram Читайте Groza-news y Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *