19 квітня 2019 року, Володимир Зеленський, будучи на той момент кандидатом на посаду Президента України, ставив П.Порошенку, під час дебатів на стадіоні, питання про те куди поділися наші Карпатські ліси? З тих пір минуло вже півтора роки і тепер те саме питання ми переадресовуємо Зеленському, який нічого не зробив, маючи усю повноту влади, щоб захистити ліси, як основу екології Карпат, від дикунсько-варварських кримінальних порубок.

Президент і Прем’єр імітують боротьбу з лісовою мафією

 Усі закони чи нововведення стосовно лісової галузі, на мою думку, були ухвалені нинішньою владою виключно для галочки і імітації процесу боротьби з безладом і схемами в лісовому господарстві. На практиці вони переважно не працюють і не мають фактично жодної користі для захисту лісів.

         Наприклад у розрекламованій і запущеній в дію, у жовтні 2020 року, з ініціативи вже колишнього голови ОДА О.Петрова, смарт-системі з відстеження пересування лісовозів територією області, на яких встановлені GPS-трекери, після проведеної перевірки усіх 43 ваговозів, на предмет легальності здійснення ними рейсів з лісом, було чітко встановлено, що по трьох із них взагалі немає жодної інформації в єдиній державній системі електронного обліку деревини,  а ще 17 возять ліс маючи про себе застарілі дані. Тобто не виключено, що вони використовують якісь підробні документи або копії старих накладних, які для виду можуть показувати поліції, у разі їх зупинки, відкупаючись, при цьому, від неї хабарами. Якщо навіть у цій інтерактивній, моніторинговій смарт-системі, яка перебуває у загальному доступі, постійно помічаються лісовози-нелегали, то що вже казати про ті вантажівки, які не обладнані GPS-трекерами. Як тоді вони їздять і скільки за добу перевозять краденого лісу в межах області? Це питання ми повинні ставити нашій Поліції, СБУ, Прокуратурі, голові ОДА і звичайно ж керівникам обласного Управління лісового і мисливського господарства, які вже дуже давно і на повну потужність працюють на лісову мафію.

         Володіючи широким спектром інформації про те як безупинно і широкомасштабно знищують ліси на Закарпатті, я прямо звинувачую В.Зеленського, разом з його корумпованим, за своєю суттю і діями оточенням, в толеруванні і консервації напрацьованих роками кримінальних схем по знищенню лісових ресурсів, яке часто носить характер екоциду по відношенню до Карпатських лісів, зокрема, у нашому регіоні.

         Логіка моїх звинувачень на адресу Зеленського дуже проста і полягає у тому, що я впевнений у володінні ним, як Президентом, усією повнотою інформації про реальний стан того жахіття, яке відбувається з вирубками лісів. Якщо мені про схеми з лісом добре відомо, то невже можна повірити у те, що Зеленський чи Шмигаль у яких в підпорядкуванні знаходяться різні силові структури, спецслужби, міністерства і державні агентства, про них не знають. Звичайно, що про все вони знають, однак ламати прибуткові для лісової мафії схеми свідомо не бажають тому що на них продовжують заробляти великі, брудні гроші їх близьке оточення. Чудово наочно бачать і розуміють сутність криміналу з лісом навіть діти в тих селах Тячівського, Рахівського, Воловецького і інших районів області через які, щодня, відкрито їздять, не від кого не ховаючися, колони нелегальних лісовозів.  

         Я півтора роки, з моменту обрання Зеленським Президентом, неодноразово звертався до усіх без винятку правоохоронних, державних і контролюючих органів, з десятками заяв і звернень, із вимогами почати реальну боротьбу зі схемами лісової мафії. По одній із моїх заяв відкрито кримінальне провадження, яке розслідує ДБР. Окремі із них долучені до інших кримінальних проваджень, що також вже розслідуються. А якщо загалом оцінювати реакцію наших тотально деградованих і корумпованих державних структур на аргументовані звернення і претензії щодо їх бездіяльності, то слід відзначити, що вони навмисно створили і тримають у силі систему кругової поруки і перетворили Україну в державу, де усі чиновники і правоохоронці передають один одному, як по замкненому колу, навмисно затягуючи час, заяви громадян і скидують з себе відповідальність за ті чи інші протиправні дії або бездіяльність.     

Як крадуть ліс на Закарпатті?

А тепер розповім про те як і скільки крадуть лісу на Закарпатті,  хто і за якими схемами це робить для кращого розуміння суті і масштабу проблеми. По-перше треба знати, що той ліс, який щохвилини розкрадається і вивозиться з державних лісництв є нашим спільним надбанням, тобто він належить кожному із нас в однаковій мірі. Однак не дивлячися на це розкрадає його, в промислових масштабах, купка ділків-злочинців, які наближені до владної верхівки і за своїми посадовими обов’язками курирують цей кримінальний бізнес. На сьогодні знищення лісу набуло вже характеру екоциду проти навколишнього природного середовища, який відбувається виключно за корупційної бездіяльності влади з одночасною участю її представників з різних структур в покриванні цих злодіянь. Лісова галузь є однією з найбільш криміналізованих і вона уся нашпигована схемами вздовж і впоперек.

         На Закарпатті за повної бездіяльності і по суті внаслідок самоусунення як центральної так і регіональної влади від проведення якісної кадрової політики,   в обласному Управлінні лісового та мисливського господарства продовжують тотально панувати кримінальні схеми, напрацьовані колишнім керівником В.Мургою, а його подільник І.Коцур, до сих пір, є першим заступником начальника цього Управління і це при тому, що він є обвинуваченим у кримінальному провадженні відкритому, 17 серпня 2016 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України. А так званий новий керівник В.Яковець, якого помпезно представили в Ужгороді 27 вересня 2020 року, вже через 5 тижнів був затриманий ДБР, у Чернівцях, за фактами систематичного вимагання і отримання хабарів за курування однієї із корупційних схем з реалізації деревини. І такі “особливо цінні кадри” керують нашим обласним лісовим господарством увесь термін, що перебуває при владі Зеленський та його монокоаліція.

Хто вона — лісова мафія Закарпаття?

         Для розуміння ситуації з кримінальними оборудками в лісогосподарстві треба чітко знати, що ліс крадуть не просто якісь наспіх створені групи чорних лісорубів, а добре організована і чітко структурована, за розподілом ролей і обов’язків, державна міжвідомча лісова мафія, до складу якої на Закарпатті входить усе керівництво ЗОУЛМГ разом з директорами лісгоспів, майстрами лісу, лісничими тощо. Із числа так званих правоохоронців це прокурори, сбушники, поліцейські, а також представники митниці, держекоінспекції і цілі міністерства і відомства, зокрема, міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, яке контролює схему з так званих санітарних рубок, які полягають у винищенні, насамперед, саме здорової деревини.

         Якщо говорити про масштаби екомародерства, то ліс на Закарпатті розкрадається в приблизних пропоряціях 50/50, тобто половина це легально зрубаний ліс, за офіційно виданими лісорубними квитками, а інша половина це деревина, яка крадеться за різними кримінальними схемами. Загальна вартість  лісу, що крадеться кожен рік у нашому регіоні, за моїми дуже обережними і мінімальними оцінками, зробленими на підставі отриманих документів про вивіз лісу із окремих лісгоспів і моніторингу ситуації на місці, становить мінімум 1 мільярд гривень (35 мільйонів євро). Це легко можна перевірити, якщо ви візьмете офіційну статистику про деревину, що вивозиться з лісгоспів і порівняєте це з тим, що реально побачите на виїздах з місць лісозаготівель. Хоча я впевнений, що суми прибутків лісової мафії від крадіжок лісу є більшими ніж я вказав. Однак щоб це довести потрібно мати більше фактажу з місць, де його щоденно крадуть.

         Очевидно, що при таких шалених прибутках, лісова мафія не захоче добровільно відмовлятися від цих роками напрацьованих схем. В той же час, держава, а значить і усі ми несемо від діяльності лісової мафії не лише прямі збитки у вигляді по дикунські і часто суцільно зрубаної та вкраденої у нас деревини, а й непрямі втрати для природи, з якими ми стикаємося у вигляді руйнівних повеней, зсувів грунтів, ерозій, зміни клімату та витрат на лісовідновлення. Вже протягом найближчих років існує реальна загроза остаточної втрати лісів, якщо ми не зупинимо лісову мафію і це потягне за собою скорочення значної частини туристичного потенціалу Закарпаття, адже не секрет, що громадяни країн Євросоюзу досить активно цікавляться можливістю відвідувати Карпати для здійснення піших прогулянок. А якщо тут не залишиться лісу, мало хто захоче сюди їхати, щоб ходити лисими горами.  

Кримінальні схеми ділків лісової мафії

Якщо говорити про кримінальні схеми, які використовують ділки лісової мафії для крадіжок лісу, то однією з найпоширеніших є схема з довантаження нелегально зрубаного лісу на лісовоз із законно оформленою деревиною. В такий спосіб лісовози, що везуть за товарно-транспортними накладними легальну лісопродукцію, за допомогою цієї схеми транспортують на собі частину нелегального кругляку. Виявити цю оборудку можна тільки шляхом зупинення лісовозу на дорозі та проведенням ретельної перевірки документів на деревину і співставленням даних з накладної із тим, що реально завантажено на лісовоз. Друга схема передбачає повторне і навіть багаторазове використання таких ідентифікаторів легальності лісової продукції як товарно-транспортні накладні і бирки, із застосуванням яких робиться по декілька і більше рейсів з лісом. Третя схема це використання махінацій пов’язаних із введенням в електронну базу обліку деревини даних заднім числом про виїзд лісовоза з лісництва. Ця схема застосовується при гострій потребі заховати сліди факту крадіжки лісу, коли хтось із сторонніх осіб фіксує на дорозі нелегальний лісовоз і звертається по ньому із заявою в Поліцію. Щоб сховати сліди злочину, посадова особа лісництва чи іншого лісокористувача, в екстренному порядку, оформлює товарно-транспортну накладну і завантажує її в базу заднім числом та вчиняє, таким чином, дії по легалізації необлікованої деревини, що перевозилася лісовозом нелегально. Четверта схема за якою безпосередньо стоїть Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, полягає у санкціонуванні ним масштабних кримінальних рубок деревини, під виглядом проведення санітарних чисток, коли за виписаними лімітами і дозволами безконтрольно знищуються переважно здорові і молоді дерева, а хворі навмисно залишають для того щоб потім під них знову запросити чергові ліміти на санітарні порубки.

Всі «лісові схеми» зав’язані на Київ

Коли я досліджував цю схему я був шокований подвійною мораллю і цинізмом поведінки міністра захисту довкілля Р.Абрамовського в питанні проведення вибірково-санітарних рубок. В ході моніторингу його сторінки у Фейсбуці я побачив матеріал, що він запостив, разом зі своїм заступником, у якому йдеться про шкідливість і непотрібність застосування практики проведення санітарних рубок у лісах. Уявіть собі, що міністр захисту довкілля з одного боку поширює публікацію про неприпустимість проведення санітарних чисток у лісах і тут же, своєю рукою, підписує ліміти на так звані санітарні рубки, зокрема, у Карпатському біосферному заповіднику на Закарпатті. Однак це ще не все тому що ознайомившися з біографією цього міністра у ній не було знайдено нічого, щоб пов’язувало його за освітою і попередньою діяльністю із захистом довкілля. Тобто це абсолютно випадкова особа, яка призначена міністром у кулуарний спосіб і посаджена у міністерство, виключно для того щоб “кришувати” давно працюючі там кримінальні схеми по знищенню лісів під ширмою проведення так званих санітарних рубок. Підсумовуючи інформацію по вищенаведених схемах з лісом, слід окремо наголосити на тому, що усі вони зав’язані через Київ і забезпечують їх стале, багаторічне функціонування, безпосередньо міністр захисту довкілля та природних ресурсів України і голова Держлісагентства та їх Департаменти і Управління в областях.

         Що стосується обсягів легальних рубок за лісорубними квитками, то вони є дуже великими і потребують коригування у бік зменшення. В якості прикладу дуже роздутих масштабів лісозаготівлі наведу інформацію про обсяги вивезення деревини з двох великих за територіями і ресурсами лісомисливських господарств Закарпаття, отриману офіційно у відповідь на запит. Так ось лише за один день, 27 листопада 2019 року, з двох лісомисливських господарствах області, Мокрянського і Брустурянського, розташованих у Тячівському районі виїхало 106 транспортних засобів (переважно лісовозів і не тільки), які офіційно згідно з оформленими товарно-транспортними накладними вивезли, загалом, 1612 кубометрів деревини. Враховуючи, що ліс рубають і возять 6 днів на тиждень у будь-яку пору року, то загалом тільки за один рік з цих двох лісогосподарств вивозять приблизно 430 тисяч кубометрів лісу. А нелегально, за різними тіньовими схемами, з них вивозять приблизно стільки ж лісу. А загалом по області, на 2020 рік, за даними обласного Управління лісового та мисливського господарства, заплановано зрубати деревини в обсязі 1 мільйон 175 тисяч кубометрів. Це просто шокуючі цифри, хоча вони є офіційними. При таких скажених темпах рубок ніякі заходи з лісовідновлення не здатні поновити зрубаний ліс у повному обсязі.

         Вже зараз у Тячівському районі рубають практично виключно молодняк, тобто дерева, яким по 30-40 років і доходять вже до рівня високогірних полонин тому що по низах усе вже вирізано під чисту. Тобто лісовим мародерам залишилося не більше 5 років часу, щоб усе дорубати фактично до останнього   дерева. Чи дамо ми реалізувати їм ці плани залежить тільки від нас.

Як зупинити лісовий апокаліпсис?

Вихід із вказаного лісового апокаліпсиса, який нам влаштовують організовані банди чорних лісорубів, що працюють на державну лісову мафію є тільки один це широкомасштабний наступ на неї по усіх фронтах, шляхом виведення її з тіні і зони комфорту, в якому вона зараз перебуває, під прикриттям корумпованих чиновників і правоохоронців. Щоб це зробити потрібно всюди, де вона діє збирати інформацію про різні аспекти діяльності лісової мафії та обов’язково широко висвітлювати її в усіх можливих інфоресурсах та використовувати для надсилання якомога більше письмових заяв в правоохоронні органи, за фактами вчинення злочинів в лісовій галузі. Нам треба “дресирувати”, через свою активність у написанні заяв, звернень, подачі усних повідомлень про кримінальні правопорушення з лісом, продажну поліцію і інші правоохоронні структури, до тих пір поки вони не почнуть працювати проти лісової мафії “на автоматі”, без будь-якого примусу з боку громадян.  

         Окремо треба зосередитися на зборі інформації про керівників та співробітників Поліції, СБУ і Прокуратури на місцях щодо їх участі у забезпеченні функціонування нелегальних схем з лісом. Одночасно з цим, потрібно приділити увагу директорам лісгоспів і їх працівникам, зокрема, в питанні збору даних щодо накопичених ними статків за рахунок їх активної участі у розкраданні лісу.Також важливо надавати фактичні дані про нелегальні лісовози з їх номерами і бажано намагатися їх фіксувати на фото або відео і повідомляти інформацію з датою та хоча би орієнтовним часом їх фіксації, напрямком руху та прив’язкою до місця, де їх помітили. Якщо відомо про кінцевий пункт куди слідує лісовоз з вкраденим лісом (пилорама, склад, інші об’єкти), також зазначайте про це у своїх повідомленнях. Звертайте увагу і повідомляйте в поліцїю про лісовози у яких забруднені або сильно потерті номерні знаки, через які їх складно ідентифікувати. Тобто важливо робити усі дії, що спрямовані на викриття цих схем і схемщиків. Інформацію про розкрадання лісу, яка стає Вам відомою можна передавати мені через “Фейсбук” (Олексій Мешков), а далі одразу буде знайдено спосіб як її краще реалізовувати.

         Закликаю мешканців усіх районів Закарпаття перевіряти будь-який побачений ними лісовоз за відкритою системою електронного обліку деревини, яка працює на сайті open.ukrforest.com. Знайти її можна одразу набравши цю адресу в інтернет браузері або перейти на неї через офіційний сайт Державного агентства лісових ресурсів України (dklg.kmu.gov.ua), обравши розділ відкриті дані і в ньому рубрику під назвою перевірка легальності лісопродукції.     Перевірка лісовоза за державним номерним знаком на сайті займає не більше 30 секунд і одразу надасть відповідь на питання чи є побачений лісовоз легальним. Відсутність актуальної інформації про лісовоз в базі даних є прямою підставою для негайного виклику поліції і затримання його з метою проведення повної перевірки походження деревини, яку він транспортує. Якщо бачите, що поліція зупинила лісовоз для перевірки, спостеріайте за тим як вона її проводить. Для цього можна вести фото або відеоз’йомку з відстані не заважаючи процесу перевірки. Разом з цим здійсніть свою перевірку за номером лісовоза на сайті open.ukrforest.com, щоб зрозуміти чи є цей лісовоз легальним. У разі отримання підтвердження в базі даних про те, що вантажне авто з лісом нелегальне, дочекайтеся результату його перевірки з боку поліції і подивіться на її подальші дії стосовно нього. Вони повинні в себе включати виклик оперативно-слідчої групи з подальшим відправленням лісовоза на штрафмайданчик і реєстрацією кримінального провадження за ст.246 “Незаконна порубка лісу”, Кримінального кодексу України. 

         Додатково хочу наголосити на тому, що ніякими разовими, показовими акціями, навіть гучними з перекриттям доріг чи банальним розміщенням публікацій в “Фейсбук” і їх обговоренням в соцмережі, лісову мафію не зупинити і не залякати тому що вона працює під дуже надійним державним дахом, який підкріплений корумпованими Законами і різними підзаконними актами. Відповідно і діяти проти неї потрібно використовуючи комплексний підхід, працюючи над викриттям схем і схемщиків і велику увагу приділяти роботі з документами та наданню максимального розголосу виявленним фактам протиправної діяльності. Головне щоб мешканці районів Закарпаття не мовчали, коли навколо них нелегально ріжуть ліс і везуть його вантажівками тому що їх мовчання і байдужість остаточно вб’ють залишки їхнього ж лісу і рятувати вже буде нічого і скаржитися комусь також буде пізно.

         На жаль багато часу вже втрачено і активно захищати ліс від вандалів треба було починати ще років 20 тому. Ліс на Закарпатті вже припинив своє інсування як цілісне явище і зараз стоїть питання про збереження лише тих окремих фрагментів, які від нього ще залишилися.  

         З урахуванням критичної ситуації зі знищенням лісів в Закарпатській області, нашими вимогами до тих посадових осіб, які на жаль поки що виконують роль нашої влади повинні стати наступні:

– негайне тотальне зупинення масштабного трафіка нелегальних лісовозів територією області із задіянням до цього процесу усієї правоохоронної системи. В ході реалізації вказаних заходів необхідно цілодобово посилено патрулювати автошляхи і зупиняти та проводити повну перевірку усіх без винятку лісовозів з деревиною на дорогах області. Практика перевірок лісовозів, за усіма параметрами, повинна стати звичним явищем і відбуватися постійно, до завершення процесу повної декриміналізації лісової галузі;

– невідкладне проведення, у відповідності до вимог статей Закону України “Про внесення змін до Лісового кодексу України щодо проведення національної інвентаризації лісів”, повного аудиту лісових ресурсів, якими розпоряджається Закарпатське обласне Управління лісового та мисливського господарства з оприлюдненням його результатів для суспільства;

–  введення повної заборони на проведення санітарних рубок на територіях лісництв і заповідників. Як виключення такі порубки можуть відбуватися лише у виняткових випадках з метою усунення небезпеки для людей чи тварин внаслідок можливого падіння на них старих чи пошкоджених дерев і проводитися вони повинні лише комісійно з відповідною фото і відеофіксацією цього процесу, як це відбувається в країнах Європейського Союзу;

– невідкладне проведення тотального кадрового оновлення керівництва Закарпатського обласного Управління лісового та мисливського господарства і директорів місцевих державних лісництв і лісомисливських господарств області, шляхом призначення на керівні посади в них тільки за результатами проходження дослідження на поліграфі на предмет участі в кримінальних схемах з лісом.

         Без швидкого виконання цих ключових вимог нічого навіть не почне змінюватися в тотально криміналізованій лісовій галузі і все залишиться так як є зараз.

                                                                       Олексій Мешков, журналіст НСЖУ, спеціально для Groza-news 

Читайте Groza-news в Telegram Читайте Groza-news y Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *