У Закарпатській ОВА закликали не зривати підсніжники та не продавати букети перших весняних квітів. З відповідним проханням до закарпатців звернувся перший заступник голови ОВА Мирослав Білецький.

Він нагадав, що більшість видів ранньоквітучих ендемічних та реліктових рослин перебувають під загрозою знищення та занесені до Червоної книги України.

“Вони прекрасні у своєму природному середовищі, не варто обмінювати це на один їхній день у вашій вазі. Перші весняні квіти відіграють важливу роль у житті лісу чи луки як природного комплексу, є їхньою невід’ємною частиною. Надто часто браконьєри виривають їх із цибулинами. Після цього неможливо буде відродити зниклі види, які природа творила упродовж десятків тисяч років”, — зауважив Білецький.

Більше того, вилучення первоцвітів з природи є незаконним і тягне за собою покарання. За їхнє придбання чи продаж тягне за собою накладення штрафу від 510 грн до 1700 грн з конфіскацією. Якщо це було зроблено на території об’єкту природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, штраф становить від 1700 грн до 3655 грн з конфіскацією.

Стежте за новинами Закарпаття та України у нашому Телеграм каналі.

Читайте Groza-news в Telegram Читайте Groza-news y Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *