Ідеться про програму, згідно з якою, батьки учнів 1-4 класів Берегівської територіальної громади, чиї діти здобуватимуть знання українською, отримають по 30 тис грн з міського бюджету.

Так от, очільниця Управлінні освіти та культури Берегівської міськради Едіта Бабяк назвали цю програму дискримінаційного, такою, що порушує державнутю політику і взагалі – нецільовим використанням коштів.

Про це, зокрема, написав у себе на Facebook міський голова Берегова Золиан Бабяк:


“Розглянули програму підтримки учнів 1-4 класів комунальних начальних закладів територіальної громади на 2023-2033 роки, яку ініціювала група депутатів з меншості: «Команда Андрія Балоги», «Рідне Закарпаття» та «Європейська солідарність». Треба також зазначити, що фракція «Слуга народу» не брала участі у розробці програми. У ході обговорення у членів виконавчого комітету виник ряд запитань та суттєвих зауважень до програми, зокрема щодо її фінансування та наявності дискримінаційного характеру. Варто також додати, що таких програм, які передбачають фінансову підтримку батьків замість закладів освіти й мають стимуляційний характер у жодній області України не існує. Крім того, очільниця управління освіти та культури Едіта Бабяк зачитала акт про результати здійснення контролю за застосуванням державної мови від 5 грудня 2022р., де представник Уповноваженого із захисту державної мови зазначив, що за результатами заходів державного контролю за застосуванням державної мови в діяльності відділу з питань освіти Берегівського району Закарпатської області порушень Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» не виявлено. У територіальній громаді виконується ст.7 Закону України «Про освіту» – особам, які належать до національних меншин гарантується право на навчання поряд з державною мовою на рідній мові у дошкільних закладах і початковій школі. Усі діти вивчають українську мову з поступовим збільшенням кількості предметів, які викладаються українською мовою. Крім того, вважає очільниця управління освіти та культури, прийняття Програми суперечить державній політиці України: рівний доступ до якісної освіти незалежно від етнічного походження. Крім того, управління не вважає, що разова виплата для батьків у розмірі 30 тис грн буде стимулом для учнів отримати кращі знання з української мови – це буде нецільове використання коштів. Відтак, задля проведення додаткових консультацій з фахівцями та доповнень програму наразі відправлено на доопрацювання”.

Дізнавайтеся, більше новин про Закарпаття на нашому телеграм-каналі

Читайте Groza-news в Telegram Читайте Groza-news y Facebook
Один коментар до “Управління освіти та культури Берегівської міськради заблокувало програму підтримки української мови”
  1. Краще на ці кошти зробіть щось щоби в районі працювало українське тб осоливо в с.Мужієво бо там немож никати нич українського. Посилити треба ретранслятор.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *