До редакції “Groza-news” надійшов лист від коистувача Світлана Лорд зі своїм поглядом на обшуки у голови партії КМКС Василя Брензовича. Подаємо текст листа без змін і залишаємося відкритими для інших точок зору на цю та інші події у житті Закарпаття.

“Протягом останнього тижня Закарпаття сколихнула низка подій, пов’язаних з представниками угорської нацменшини. Спочатку СБУ організувала обшуки у керівництва Товариства угорської культури Закарпаття, потім у «Фейсбук» злили відео, де новообрані депутати Сюртівської сільради співають на сесії угорський гімн. А згодом невідомий правосекторівець записав відео з погрозами фізичної розправи над закарпатськими угорцями.

Окремі ЗМІ Закарпаття поспішили звинуватити у організації цих подій Олексія Петрова, який ще донедавна очолював Закарпатську ОДА. Буцімто йому вигідно натиснути на угорців, щоб ті погодилися увійти зі «СН» та «Рідним Закарпаттям» у очолювану ним коаліцію. Саме на таку реакцію закарпатців і розраховували справжні режисери згаданих подій. Хто ж ці режисери?

Ні для кого не секрет, що угорську як і русинську карту на Закарпатті як козир для шантажу Києва з 2000-х років використовує так званий «ґазда Закарпаття» Віктор Балога. Варто пригадати, що саме за його керівництва в області, було прийнято русинський прапор та гімн, що дозволило зазіхати через Москуву окремим «русинам» через вимагання автономії зазіхати на територіальну цілісність області.

А у 2018 році аби відомстити угорцям за відмову об’єднатися навколо 19 депутатів «Єдиного Центру», Балога, аби повернути угорців у лоно мукачівського князівства, розвішав по області провокаційні плакати із зображенням лідерів угорської партії Василя Брензовича, Йосипа Борто та Ілдіки Орос. З цих щитів  угорські керівники КМКС виступали з різкими фашистськими заявами…

Всі закарпатці також добре пам’ятають, що Балога офіційно підтримував і фінансував «Правий сектор» на Закарпатті. Особливо у плані так званої люстрації його політичних і економічних конкурентів. Про це він відкрито заявляв після резонансних мукачівських подій у липні 2015 року.

Зараз, коли партія сина Балоги з 7 депутатами у облраді, фактично, нічого не вирішуватиме, як і близьке до нього «За майбутнє» на чолі з екс-регіоналом Ледидою з 6 депутатами, Балога запустив вже традиційну для нього схему дискредитації потенційного керівника ради Петрова.

Той у свою чергу вчасно відхрестився від цього бруду, оприлюднивши офіційну заяву на своїй сторінці у мережі «Фейсбук» щодо неприпустимості такого тиску на угорську нацменшину та можливих міжнародних репутаційних втрат від дій правоохоронців. На жаль, бачимо, що Київ думки губернатора не врахував. І це, напевно, гірше, ніж коли б таку силову акцію аби «примусити угорців до миру» справді організував Петров.

Це свідчить або про те, що Київ ситуативно втратив довіру до Петрова, повівшись на провокації Балоги та врахувавши програні вибори в обласному центрі, або зробив ставку на Полоскова. А можливо, є і третій варіант, у якому Балога задіяв своїх високих покровителів та акціонерів партії «За майбутнє» …

Цікаво, щоправда, чому у цій ситуації цілі два дні мовчав Міністра МЗС Кулеба? Це не схоже на нашого «яструба» у зовнішніх зносинах, якого угорське питання завжди заводило з півоберту. Згадайте, як миттєво він відреагував на заклики міністра Сіярто голосувати за KMKS в день місцевих виборів та встановив заборону на в’їзд в Україну   високопосадовцям угорського уряду, серед яких і державний секретар Угорщини з питань нацполітики Янош Арпад Потапі.

Для кого ж Балога організував таке шоу через свої сайти «Мукачево.нет», «Закарпаття Онлайн», свій телеграм-канал «Новини з полонини» та армію ботів у «Фейсбуку»? Очевидно, що за два дні до зустрічі Міністрів зовнішніх справ України та Грузії в Брюсселі, з міністрами-учасниками країн НАТО, де Сіярто постійно кидає лайно в цей формат взаємодії, такий хід вигідний лише Росії. Бо ж Україна в НАТО , навіть на правах партнера, нашому східному сусіду не потрібна.

Балога, фактично організував удар нижче поясу для Кулеби, який напередодні зустрічі має вже вихолощену позицію по висновкам Венеціанської комісії щодо положень мовного закону, яким шантажує нас Сіярто. І тут — бах, обшук у керівника фракції угорської партії, особистого друга Орбана Василя Брензовича…

Якщо б Кулеба міг знати всю кухню цієї витівки, то виклав би нашу позицію на офіційних сайтах, де Міністр, зазвичай красиво все розкладає в таких випадках.

Тобто, «няньо» Закарпаття перевзувся? На державному рівні?! Реально може й так. Балога зрозумів що без Медведчука та Росії вже не впорається з Петьовкою та Петровим.

Можливо, угорці, облрада та коаліція — лише фон. І насправді Віктор Іванович зайшов по крупному. Маємо надію, що СБУ, де Балога дотепер тримає щупальці через свата Гелетея,  зараз оговтається від того що накоїла і пропрацює мукачівського «няня».

Читайте Groza-news в Telegram Читайте Groza-news y Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *